torsdag den 21. februar 2008

Fugle...

Utroligt, som man ændrer adfærd, når man pludselig skal holde øje med, hvad der sker i ens have. Kameraet har nu fået fast plads i vindueskarmen, så jeg er klar til at fotografere, når der dukker noget op, der kunne bruges til bloggen. På samme måde er jeg også begyndt at tage kameraet med ud på min daglige katte-luftetur. - I dag tænkte jeg dog, at jeg havde masser af billeder liggende til en kraftig opfølgning på bloggen, og hvad sker der så? - Der dukker en sumpmejse op - lige over hovedet på os faktisk! - Hvor er det bare typisk ;-)

Det fik mig så i øvrigt til at tænke på, at det kunne være rigtig herligt, hvis vores Træløber ville vælge at komme en dag, hvor jeg har taget videokameraet med ud - for både dens bevægelser og karakteristiske stemme er afgjort værd at forevige - det samme er i øvrigt de store flokke af halemejser, der ind imellem indtager vores store træer. Så det må blive mit næste mål med "iagttagelserne"...
Der går lidt meget fugle i den, men det hænger selvfølgelig sammen med, at det i forvejen er en stor del af min hverdag. Vi fodrer en stor del af året, og har af den grund et rigt fugleliv i vores have, selvom der også kommer en del katte. Og i går morges valgte vores "Peter Fasan" så at dukke op til morgenmad igen.

Men det er ikke alene fasanen vi har besøg daglige, således har vi selvfølgelig et hav af blåmejser og musvitter, hvor specielt
førstnævntes adfærd er et større studie værd, for hold op, hvor er de territoriale. Det er virkelig nogle små hidsigpropper, hvor hovedfjerene tydeligt rejser sig, når der er en artsfælle, der kommer for tæt på den mad, de har udset sig. Samtidig er det dog også værd at bemærke, at efter lidt tids iagttagelser, så er det åbenlyst, at de har styr på, hvor tæt de kan komme på den, der er ved at spise, før de jages væk, for det virker som om, de har indført en form for kø-system til specielt beholderen med nødder.

Vi vælger udover foderbeholderne også at smide noget foder på jorden, hvilket er med til at tiltrække de fugle, der helst fouragerer på jorden. Derfor kommer der også jævnligt større eller mindre flokke af bogfinker, der om sommeren underholder
os med deres karakteristiske trille, der hos kendere gengives som en remse, der lyder "Det, det, det kan jeg sie lisså tit det skal vær'". Umiddelbart lyder det som ren volapyk, men har man først en gang formået at sige remsen, mens en bogfinke synger, så er man aldrig mere i tvivl om, hvordan dens stemme lyder. Og på bileldet sneg der sig så også lige en anden fugl med ind, som jeg ikke helt har styr på, hvad er for en fætter :-).
Og selvfølgelig har vi også et ringduepar - eller måske jeg hellere skulle skrive skovdue, der jo nok er det navn, de fleste kender arten under. Jeg har altid syntes, det var en lidt underligt byget fugl, idet dens krop jo virker uforholdsmæssig tung i forhold til dens måde at flyve
på. Kendetegnende for ringduens flyvning er i øvrigt de karakteriske "klaplyde", der kan høres, når vingerne slår sammen over ryggen på fuglen.

Som I nok kan se, er det fuglene, der fylder mest lige pt., men er da i øvrigt også betaget af forårstegnene, der dukker op allevegne. Træerne er begyndt at sætte knop. Og bagest i haven står erantis og
vintergæk i fuldt flor.

Jeg har smidt en masse link ind i min tekst, og lad mig derfor slutte af med anbefale siden "Felthåndbogen - Danmarks Fugle og natur", som simpelthen er et fantastisk opslagsværk til det, vi er i gang med pt. - Eneste minus er, at den ikke er så god at bruge, hvis ikke man på forhånd har nogenlunde styr på, hvad man leder efter... Til gengæld er der så alt muligt andet nyttigt stof, bl.a. et forum, hvor man kan søge svar på forskellige spørgsmål om Danmarks flora og fauna.

fredag den 15. februar 2008

Nyt emne ;-)

Hold op, hvor tiden går... - Og man går hele tiden med en fornemmelse af, at der er noget, der bliver forsømt... - Som nu den her blog - meningen var jo egentlig, at der skulle dukke en masse fagligt stof op omkring Multimedie i pædagogisk arbejde, men sådan blev det altså ikke lige... - Nu er semestret og dermed også faget afsluttet, og vi kaster os over noget helt nyt og anderledes: Naturfag!

Hvordan blogger man om Naturfag, tænker de fleste nok lige umiddelbart, for vores vedkommede handler det om at følge et udvalgt stykke jord/landskab, og ad denne vej beskrive udviklingen og livet på dette vha. ord og billeder... - Egentlig er det jo faktisk ret interessant, men må nok erkende, at det ikke lige er det, mit hoved er fuldt af pt. Jo, stedet er udvalgt - og for at gøre det nemmere for mig selv, så jeg har valgt simpelthen dagligt at følge med i, hvad der sker i min egen have, men udover at vælge lokaliteten, så har jeg altså endnu ikke fået gjort så forfærdelig meget ved det - satser dog på, at dagen i dag og weekenden vil medføre nogle fotografier og en lille beskrivelse - ikke mindst af vores rige fugleliv. Bl.a. har vi en fasan, der stort set dagligt kommer og spiser her. - Det er en herlig måde at komme i gang med dagen på, lige at starte med at betragte ham et par minutter. Så jeg vil nok vælge at holde godt øje med ham her i weekenden, og forhåbentlig få taget et par billeder :-)